Türkiye’nin jeotermal enerji kurulu gücü 1700 megavatı aştı

Jeotermal Enerji Alanında Yeni Gelişmeler

Jeotermal enerji sektöründe önemli bir adım atıldı. Şentürk, sektördeki beklentilere ilişkin yaptığı değerlendirmede, kasım sonunda devreye aldıkları 35 megavatlık 2 Jeotermal Enerji Santrali’nin yanı sıra, bu ayın sonunda bir JES’in daha hizmete girmesini beklediklerini ifade etti.

Kurulu gücün artmasıyla ilgili olarak Şentürk, bu durumun sadece büyüme ile ilgili semboller olmadığını belirterek, “Bu gelişmeler sektörümüzü ve ülkemizi jeotermal enerji konusunda daha ileriye taşıyacak maliyetli adımlar olarak görüyoruz” dedi.

Türkiye’nin jeotermal enerji santralleri kurma potansiyelinin 5 bin megavat olduğunu belirten Şentürk, sadece elektrik üretimi değil, sera ve konut ısıtma faaliyetlerinin de göz önünde bulundurularak jeotermal kaynaktan en iyi şekilde faydalanılması gerektiğinin altını çizdi.

Özellikle bu yıl, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından jeotermal ile sera ısıtma konusunda teşvikler sağlandığını belirten Şentürk, Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgeleri (TDİOSB) Projesi aracılığıyla büyük ilerlemeler kaydedildiğini vurgulayarak, “Jeotermal enerji projelerinin tarımda yaygınlaştırılması hedeflenmektedir. Ancak özel sektörün TDİOSB’lerde kurucu üye olamaması ve bazı istisnalardan yararlanamaması sektörü kısıtlamaktadır” şeklinde konuştu.

Şentürk ayrıca, jeotermal enerji konusunda AR-GE ve teknoloji çalışmalarına daha fazla önem verilmesi gerektiğini vurgulayarak, uzmanların jeotermal enerjinin daha etkin kullanımı için multidisipliner bir yaklaşımla çalışmalar yapabileceğini belirtti.

Yeni yılda özellikle Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) bölgelerindeki atıl petrol kuyularının jeotermal enerji için kullanılması ve sera ile konut ısıtmasında değerlendirilmesi yönünde çalışmaların yapılmasının beklendiğini ifade eden Şentürk, sektörde heyecan verici gelişmelerin yaşanacağını sözlerine ekledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir