Sessiz Çalışmasına Rağmen Elektrikli Otomobillere Özellikle Yapay Ses Eklenmesinin Çok Mantıklı Bulacağınız Sebebi

Pek çok otomobil üreticisi, elektrikli arabalara bir motor sesi simülatörü ekliyor. Böylece otomobiller çok daha gürültülü oluyor.

Normalde epey sessiz olması gereken elektrikli otomobillere böyle bir sesin eklenmesinin ardındaki sebebi açıklayalım.

Elektrikli araçlara neden yapay motor sesi ekleniyor?

Otomobil üreticileri, bir otomobilin kişiliğini geliştirmek ve performansına ilişkin algıyı artırmak için her zaman sesi kullanmıştır. Bu akustik imza, otomobilin gelişinden çok önce duyulmasını sağlıyor ve meraklılar, motorunun uzaktan gelen gürültüsüne dayanarak otomobilin markasını ve modelini, hatta üretildiği yılı bile belirleyebiliyor.

Bunun yanı sıra gücünü aküden alan elektrikli otomobiller, pek fazla ses çıkarmıyor. Bu sessizlik; arkalarından yaklaşan bir arabayı duyamayan bisikletçiler, yayalar, görme engelli kişiler için tehlikeli olabiliyor.

ABD’de bunun için bir yasa bile yürürlüğe girmişti.

2019 senesinde yürürlüğe giren ABD yasasında, elektrikli araçların düşük hızlarda giderken ve dururken yapay bir ses çıkarması gerektiği yazıyor. Araba hızlanırken, yavaşlarken ve geri giderken birbirinden farklı seslere sahip olmalı.

Kısacası elektrikli otomobillere yapay ses eklenerek hem trafikte olası kazaların önüne geçiliyor hem de elektrikli otomobil kullanıcıları arabalarını biraz daha kişiselleştirebiliyor. Mantıklı geldi değil mi?

Kaynaklar: Car and Driver, Discover

Elektrikli otomobillerle ilgili daha fazla içeriğe göz atmak isterseniz:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir