Küresel Aile Şirketleri Ekonomiye 8,8 Trilyon Dolar Katkı Sağladı

EY ve St. Gallen Üniversitesi’nden Aile Şirketleri Endeksi

Finansman ve vergi hizmetleri şirketi EY, St. Gallen Üniversitesi ile bir araya gelerek hazırlanan “Küresel 500 Aile Şirketi Endeksi”ni kamuoyuna duyurdu.

Yapılan açıklamaya göre, endeks dünyanın en büyük aile şirketlerinin küresel ekonomiye ne kadar katkı sağladığını açığa çıkarıyor.

Endekste yer alan 500 şirket, 2024 yılında toplam 8,8 trilyon dolar gelir elde etti. Bu rakam, ABD ve Çin’in ardından dünyanın en büyük üçüncü ekonomisine denk geliyor.

Birleşmeler ve satın almalar, dünyanın en büyük aile şirketlerinin büyüme ve sermaye stratejilerinin temelini oluşturmaya devam ediyor. Endekste yer alan şirketlerin yüzde 47’si son iki yıl içinde en az bir birleşme veya satın alma işlemine katıldı.

En büyük 500 aile şirketi, büyüme, istihdam ve faaliyet gösterdikleri toplumlardaki etkileri ile dünya ekonomisine önemli katkılar sunuyor. Açıklanan 242 işlemin yüzde 34’ü, hacim olarak 250 milyon doları aşıyor.

Endekste listelenen şirketlerin yüzde 47’si Avrupa’da, yüzde 29’u Kuzey Amerika’da, yüzde 18’i Asya’da ve yüzde 6’sı ise dünyanın geri kalan bölgelerinde bulunmaktadır. Önceki yıllarda olduğu gibi Avrupa, listenin büyük bir kısmına ev sahipliği yapmaktadır.

Avrupa’da bulunan şirketlerin çoğunluğu Almanya, Fransa, İtalya ve İsviçre gibi ülkelerde faaliyet göstermektedir. Almanya, 78 şirketi ile Avrupa’daki ilk sırayı alırken, Türkiye’den de 7 büyük aile şirketi listede yer almaktadır.

Perakende sektörü, endeksteki şirketlerin toplam gelirinin yüzde 26’sına katkıda bulunarak 2,25 trilyon dolar ile öne çıkmaktadır. Perakendenin gelirinin yüzde 49’u ABD merkezli şirketlerden gelmektedir.

Sektör, dünya çapında 7,18 milyon kişiye istihdam sağlamaktadır. Perakende sektöründen sonra tüketici ürünleri yüzde 19, üretim yüzde 15 ve mobilite sektörü yüzde 9 ile diğer öne çıkan sektörler arasında yer almaktadır.

Tüketici ürünleri sektörü, 1,5 trilyon dolar gelir ve 4,4 milyon çalışan ile endeksin en büyük ikinci sektörüdür. Üretim ve mobilite sektörlerinde ise Almanya merkezli şirketler en büyük katkıyı sağlamaktadır hem firmalar açısından hem de gelir açısından.

Endekse göre, 16 üretim şirketinin toplam geliri 193 milyar dolar iken, 14 mobilite şirketinin geliri ise 669 milyar dolar olarak kaydedilmiştir.

“Aile Şirketleri 8,8 Trilyon Dolar Gelir Elde Etti”

EY Türkiye Ülke Başkanı Metin Canoğulları’nın açıklamalarıyla, EY ve St. Gallen Üniversitesi işbirliğiyle hazırlanan Küresel 500 Aile Şirketi Endeksi’nin, dünya ekonomisine ne kadar katkı sağladığının önemli bir göstergesi olduğunu ifade etti.

Canoğulları, aile şirketlerinin dinamik ortamlara uyum sağlama konusundaki yeteneklerini, endeksteki 500 şirketin 8,8 trilyon dolar gelir elde etmesiyle göstererek şunları belirtti:

Endekste yer alan şirketlerin uzun vadeli büyümeye odaklanma ve finansal konularda temkinli adımlar atma yetenekleri, başarılı çalışmalarının temelini oluşturmaktadır.

Related Posts

Demir ağlarda yerlilik arttı, yurt dışına bağımlılık azaldı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, yeni teknolojilerin ülkeye kazandırılması, yurt dışına bağımlılığın azaltılması, cari açığın düşürülmesi için milli-yerli üretim politikalarının ön plana çıkarıldığını belirterek, “İnşa ettiğimiz yüksek hızlı tren, hızlı tren ve konvansiyonel tren hatlarıyla yerlilik oranımız, elektrifikasyonda yüzde 10’dan yüzde 95’lere, sinyalizasyonda yüzde 17’den yüzde 35’lere, üstyapıda yüzde 11’den yüzde 95’lere, altyapıda yüzde 96’dan yüzde 100’lere yükseldi.” dedi.

Avustralya hükümetinden ücretsiz sağlık yardım hattı

Avustralya’nın İşçi Partisi hükümeti, 3 Mayıs’ta yapılacak genel seçimleri kazanması halinde, hayat pahalılığının temel sorun olacağı ülkenin evrensel sağlık sistemini ücretsiz tıbbi danışma hattı ve tele sağlık hizmetiyle güçlendirme sözü verdi.

ABD’de enflasyon beklentisi 44 yılın zirvesine çıktı!

Amerikalı tüketicilerin eğilimleri doğrultusunda hazırlanan tüketici güven endeksinin nisan ayına ilişkin nihai verileri açıklandı.

Osman Boyner hayatını kaybetti

Boyner Holding’in kurucusu iş insanı Osman Boyner hayatını kaybetti.

Trump’ın ticaret savaşları Almanya’yı vurdu: İhracat beklentisi 5 yılın dibinde

Almanya’da şirketlerin ihracat beklentisi, ABD Başkanı Donald Trump’ın ithalata getirdiği cezai vergilerin etkisiyle Nisan ayında son 5 yılın en düşük seviyesine geriledi. Ekonomistler, korumacı politikaların Alman ekonomisinde kalıcı zayıflığa yol açabileceği uyarısında bulunuyor.

Çin-ABD ticaret savaşında yumuşama sinyali: İlk adım atıldı!

Çin, ABD’den ithal edilen bazı ürünlere yönelik gümrük vergilerinde muafiyet uygulayacağını açıkladı. Bu adım, iki ülke arasındaki ticaret savaşının etkilerini azaltmayı amaçlıyor ve iş dünyası tarafından olumlu karşılandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir