Kasaplar Odası ‘2 sene yetecek danamız var’ diyerek açıkladı! İşte 2024 kurban fiyatları

  • Haber7

Kurbanlık fiyatları, 2024 Kurban Bayramı’na sayılı günler kala vatandaşların gündeminde yer almaya başladı. Kurban fiyatları da netleşmeye başladı. İllere göre kurbanlık fiyatlarını araştıran birçok kişi hem dini vazifelerini yerine getirmek hem de bütçelerini iyi yönetmek istiyor. Dana, koyun, keçi gibi küçükbaş ve büyükbaş hayvanların canlı kilogram fiyatı da merak edilenler arasında yer alırken İstanbul, Ankara ve birçok ilde ortalama kurbanlık fiyatları belli oldu.

Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanvekili ve Adana Kasaplar Odası Başkanı Murat Saruhan ve Sakarya Kasap Esnafları Odası Başkanı Levent Büyükdemir kurban fiyatlarına ilişkin Haber7’ye konuştu. 

Peki, 2024 kurbanlık fiyatları ne kadar oldu? İşte il il dana, koyun, keçi hisse fiyatı listesi.

“BUNLAR VATANDAŞ PANİĞE KAPILSIN DİYE…”

Türkiye genelinde kurban fiyatlarının il il değiştiğini belirten Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, Ankara İstanbul ve Anadolu illeri arasında fiyat farklarının olduğunu söyledi.

İstanbul’da ortalama bir kurbanlığın fiyatının 80 bin ile 120 bin lira, küçükbaş ve büyükbaş kurbanlıkların canlı kilo fiyatının ise 250-260 TL civarında seyrettiğini dile getiren Osman Yardımcı, Ankara’da ise büyükbaş bir hayvanın 90 bin ile 120 bin TL arasında, küçükbaş kurbanlığın ise 8 bin ile 14 bin TL arasında satıldığını ifade etti.

Kamuoyuna yansıyan ‘Türkiye’de kesecek hayvan yok, hayvancılık bitmiş’ algısı ile lanse edilen haberlerin gerçeği yansıtmadığını söyleyen Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Osman Yardımcı, “Bunlar vatandaş paniğe kapılıp pahalı fiyattan kurban alsın diye yapılan algılar. Türkiye’nin şu an en az 2-3 sene yetecek kurbanlığı var. Bu söylemler ile endişe yaratmaya gerek yok” diye konuştu.

“HİJYENE UYMAYAN KESİM MAKİNELERİNİ TOPLATIYORUZ”

Adana’nın etiyle ünlü bir şehir olduğunu söyleyen Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanvekili ve Adana Kasaplar Odası Başkanı Murat Saruhan, büyükbaş canlı kurbanlığın kilosunun 250 TL, küçükbaşın ise ortalama 200 TL olduğunu belirtti. Geçen senelere nazaran rağbetin azaldığını ifade eden Murat Saruhan, kurbanlıkların yüzde 20’sinin satıldığını açıkladı.

Kurban bayramının 1. Günü itibarıyla sahada olacaklarını söyleyen Adana Kasaplar Odası Başkanı Murat Saruhan, “Biz Adana Kasaplar odası olarak sağlıksız ve hijyene uymayan kesim makinelerini topluyoruz zabıtaya yönlendiriyoruz. Elini ayağını kesen vatandaşlarımız oluyor, biz elbette bu tarz olaylar yaşanmaması için sahada olacağız” şeklinde konuştu.

MARMARA BÖLGESİ’NİN KURBAN ÜSSÜ: SAKARYA

Her sene kurbanlıklara yoğun rağbet gördüklerini söyleyen Sakarya Kasap Esnafları Odası Başkanı Levent Büyükdemir, “Sakarya kurbana en fazla ilgi gösteren şehirlerden biri. Marmara Bölgesi içerisinde Sakarya kurbanın üs bölgesi olarak görülüyor. İstanbul ve çevre illerden Sakarya’ya gelenler oluyor kurban almak için. İl genelinde ortalama kurban fiyatlarında ise küçükbaş 13 bin ve 25 bin TL arasında seyrediyor. Büyükbaş ise hisse olarak, 20 binden başlayarak 30 bin TL’ye kadar hisseler mevcut. Kilo bazlı olarak ortalama 250 TL ancak bu hayvanın ağırlığına göre değişmekte” ifadelerini kullandı.

KURBANLIK FİYATLARI NE KADAR 2024?

Bu yıl, ortalama bir kurbanlığın fiyatının 80 bin ile 120 bin lira arasında olması bekleniyor. Küçükbaş ve büyükbaş kurbanlıkların canlı kilo fiyatının ise 250-260 TL civarında olması öngörülüyor.

Anadolu’da canlı kilogram fiyatı hayvandan hayvana değişiklik gösteriyor. Tosun canlı kilogram fiyatı 280 lira, damızlık vasfını kaybetmiş düve 270 lira, damızlık vasfını kaybetmiş inek 250 lira, dişi koyun 250 lira, koçun ise 280 liradan satılması bekleniyor.

Kesim ücretlerinin ise büyükbaş 5 bin lira, küçükbaş 1500 lira, söküm ücreti 3 bin lira, paylama ücreti 2 bin lira, et çekim ücretinin ise 15 lira olarak belirleneceği öngörülüyor.

KAYNAK: HABER7

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir