İklim gizemini anlamak için milyonlarca yıllık buzulu eritecekler

Antarktika’dan Elde Edilen Çekirdeklerle Geçmişe Yolculuk

Bir grup İngiliz araştırmacı, Dünya’nın iklim tarihini 1,5 milyon yıl öncesine kadar olan bölümüne ışık tutmayı hedefleyen iddialı bir çalışmaya imza atıyor. Ekip, Dünya’nın en eski buzlarından bazılarını eriterek, içlerinde saklı bilgilere ulaşmayı planlıyor.

İngiliz Antarktika Araştırması’ndan bilim insanları, Cambridge’deki laboratuvarlarında geçen yedi hafta boyunca 1,5 milyon yıllık Antarktika buz çekirdeklerini kademeli olarak eriterek, toz, volkanik kül ve hatta tek hücreli algler gibi malzemeleri ortaya çıkarmayı hedefliyor. Bu materyaller, Dünya’nın eski iklimi hakkında önemli ipuçları taşıyor ve sera gazlarının geçmişteki etkileri hakkında yeni bilgiler sunabilir.

Bilim insanları, insan kaynaklı emisyonların gezegenimizin geleceğini nasıl etkileyebileceğini anlamak amacıyla da bu çalışmayı yürütüyor. Ancak ana gizem, 800.000 ila 1,2 milyon yıl önce meydana gelen ani buzul değişimleri. Bu değişimlere neden olan detayların buzul çekirdeklerinde saklı olabileceği düşünülüyor ve bu gizemli döneme “Orta Pleistosen Geçişi” adı veriliyor.

Buzul Çağlarına Yolculuk

2004 yılında yapılan Antarktika buz çekirdeği analizi, son 800.000 yılda Dünya’nın iklimi ile atmosfer gazları arasında güçlü bir ilişki olduğunu göstermişti. Gezegen, 100.000 yıllık döngülerle sıcak ve soğuk dönemler yaşamıştı.

Yeni çalışma, daha detaylı ve kesin analizler yapılmasına olanak sağlayacak veriler sunabilir mi? Bekleyip göreceğiz.

Related Posts

Elektrikli otomobillerde ÖTV artacak mı? Herkes bunu bekliyor

Elektrikli otomobillere olan talep artarken Özel Tüketim Vergisi’ne ilişkin değişiklik yetkisi Cumhurbaşkanı’na verildi.

Binlerce yıllık DNA’nın sırrı çözüldü: Tarımın başlangıcından günümüze süren tehdit!

Yeni yapılan bir antik DNA çalışması, insan-hayvan etkileşimlerinin tarih boyunca sağlık yapımızı nasıl dönüştürdüğünü gözler önüne seriyor. Araştırma, bulaşıcı hastalıkların 6 bin 500 yıl önce tarımla birlikte yayıldığını ve bu etkilerin hala günümüzde hissedildiğini ortaya koyuyor.

EN YAKIT, Miles&Smiles statü mili kampanyasına dahil oluyor

Türkiye’nin elektrikli şarj ağı işletmeci lisansını alan ilk firma olan EN YAKIT, Miles&Smiles’ın yapmış olduğu ‘Statü Mili Kampanyası’na dahil olarak, elektrikli araç kullanıcılarının araçlarını şarj ederken Statü Mili kazanmasına olanak sağlıyor.

Grok’un hakaret ve küfür içerikli paylaşımları tüm dünyada eleştiri konusu oldu

ABD’li iş insanı Elon Musk’ın sahibi olduğu xAI tarafından geliştirilen sohbet robotu Grok’un kullanıcılara hakaret içerikli yanıtlar vermesi tüm dünyada yankılanmaya devam ediyor. xAI tarafından geliştirilen sohbet robotu Grok, yeni geliştirilen algoritması sonrasında kullanıcıların sorularına dini, kültürel ve siyasi bağlamda ağır hakaret içeren yanıtlarla karşılık verdi. Grok’tan önce Microsoft tarafından geliştirilen Tay ve Meta tarafından geliştirilen BlenderBot 3 de sosyal medya kullanıcılarına ırkçı ifadelerle yanıtlar vermişti.

Gizemli cisim keşfedildi! Saniyede 60 km hızla ilerliyor

Bilim insanları, güneş sistemimizden çok uzaktan gelen gizemli bir cismin keşfedildiğini açıkladı. Astronomlara göre, bu yeni obje kozmik mahallemizden hızla geçiyor ve bu ziyaretçi, daha önce keşfedilen ‘Oumuamua ve 2I/Borisov gibi yıldızlararası bir misafir olabilir.

Omega-3 sağlığımız için neden önemli, yeterince nasıl alabiliriz?

Omega-3 sağlığımız için çok önemli olmasına rağmen, ne olduğu, nereden alınabileceği ve neden bizim için iyi olduğu konusunda çok fazla kafa karışıklığı var.