Bayramda artan et ve tatlı tüketimi sağlık sorunlarına neden oluyor

Bayram Zamanı Sağlıklı Beslenme İpuçları

Bayramlar, sevdiklerle bir araya gelmenin, bol lezzetli yemeklerin paylaşıldığı özel zamanlardır. Ancak özellikle Kurban Bayramı, kırmızı et ve tatlı tüketiminin arttığı bir dönemdir. Bu durum, kalp hastaları, diyabet hastaları, böbrek rahatsızlıkları olanlar ve yaşlılar gibi hassas gruplar için bazı sağlık riskleri oluşturabilir.

Beslenme ve Diyet konusunda uzman Diyetisyen Ceren Kaplan, bayram süresince dengeli beslenme stratejileri paylaştı. Kaplan, bilinçli tercihlerle bayramın tadını çıkarmanın mümkün olduğunu vurguladı.

‘Kırmızı Et için Öğle Yemeğinde Tercih Edin’

Kaplan, bayramda et tüketiminin artmasının normal olduğunu ancak bunun dengelenmesi gerektiğini belirtti. “Kurban Bayramı’nda kırmızı et tüketimi sağlıklı bireyler için bile ciddi bir yük oluşturabilir. Güne hafif bir kahvaltıyla başlamak en doğrusu. Kahvaltıda mutlaka 4 yapraklı besin modelini uygulamayı öneriyoruz. Bu modelde süt grubundan olan peynir, et grubundan olan yumurta, sebze meyve ve tahıl grubu yer almalı. Bayram kahvaltılarında börek, dolma ve sarma gibi karbonhidratlı yiyecekler çok yer alıyor. Bu gibi yiyecekleri tüketiyorsak, ekmekten veya günün diğer tahıllarından feragat etmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.

‘Salata, Etin Sindirimini Kolaylaştırır’

Etin sindiriminin zor olduğunu hatırlatan Kaplan, “Kırmızı eti özellikle öğle öğününde tüketmek daha doğru olur. Akşam saatlerinde ağır et yemekleri mideyi zorlayabilir ve uyku düzenini de etkileyebilir. Etin yanında bol miktarda salata tüketmek sindirim sistemine destek olur. Lif içeriği sayesinde hem mideyi rahatlatır hem de doyuruculuğu artırır” dedi.

‘Tatlı Tüketiminde Ölçülü Olun, Şerbetli Tatlılardan Kaçının’

Kaplan, bayramlarda tatlı tüketiminin arttığına dikkat çekerek, “Misafirliklerde tatlı ikramı geleneksel bir alışkanlık olsa da şerbetli ve ağır tatlılar yerine sütlü veya meyveli tatlılar tercih edilmeli” önerisinde bulundu. Danışanlarına, şerbetli tatlılar tüketirken günlük 2 dilimi aşmamalarını, sütlü tatlılarda ise 2 kaseye kadar tüketebileceklerini belirtti.

‘Günde En Az 2,5 Litre Su Tüketmeyi Unutmayın’

Çay, kahve ve gazlı içecek tüketiminin arttığı bayram dönemlerinde su tüketiminin önemine değinen Kaplan, “Çay ve kahve keyfi yaparken mümkün olduğunca açık ve limonlu çay tercih edilmeli. Gazlı, şekerli içeceklerin günlük tüketimi bir bardağı geçmemeli. Bu içeceklerin olumsuz etkilerinden kurtulmak ve sindirimi desteklemek için günde en az 2,5 – 3 litre arası su içmek önemlidir” şeklinde konuştu.

Related Posts

“İdeal Kilonu Öğren, Sağlıklı Yaşa” kampanyasına 6 haftada yaklaşık 5 milyon kişi katıldı

Sağlık Bakanlığı, Türkiye genelinde hayata geçirilen “İdeal Kilonu Öğren, Sağlıklı Yaşa” kampanyasının ilk 6 haftasında, 4 milyon 923 bin 302 kişinin boy ve kilo ölçümlerinin yapıldığını bildirdi. Ölçümler sonucunda, 2 milyon 985 bin 25 kişinin vücut kitle indeksinin, normal kilo aralığının üzerinde olduğu tespit edildi

Uzmanlardan diyaliz hastalarına ‘yazın doğru beslenme ve dengeli sıvı tüketimi’ uyarısı

Yaz aylarında diyaliz hastaları için en büyük tehdidin hatalı beslenme ve fazla sıvı alma olduğuna dikkati çeken uzmanlar, yüksek tansiyon ve kalp gibi çeşitli rahatsızlıklarla karşılaşmamak için dengeli ve doğru tüketim tavsiyesinde bulundu.

Cömertliğin beyni bulundu: Bu bölge zarar gördüğünde bencilleşiyoruz

Cömertliğin sadece bir karakter özelliği değil, nörolojik bir mekanizmanın sonucu olabileceği ortaya çıktı. Almanya’nın Düsseldorf Üniversitesi öncülüğünde Güney Afrika, Hollanda ve İsviçre’den bilim insanlarının katılımıyla yürütülen araştırma, insan beynindeki bazolateral amigdala adlı bölgenin cömertlik ve empatiyle doğrudan ilişkili olduğunu gösterdi.

Uzmanı uyardı: Klorlamanın düzenli yapılmadığı havuzlar birçok sağlık sorununa neden olabilir!

Uzmanı uyardı: Klorlamanın düzenli yapılmadığı havuzlar birçok sağlık sorununa neden olabilir!

Şekerli kahve içenler dikkat! Korkutan ölüm riski detayı

Bilim insanlarının yaptığı son araştırma kahvenin yeni boyutlarını gözler önüne serdi. Kahve tiryakilerini ilgilendiren önemli detay ortaya çıktı.

Uzmanı uyardı: İyot eksikliği IQ düşüklüğü ve öğrenme güçlüğü gibi kalıcı sorunlarla neden olabilir

Uzmanı uyardı: İyot eksikliği IQ düşüklüğü ve öğrenme güçlüğü gibi kalıcı sorunlarla neden olabilir