Diş Sıkma Tedavisi Nasıl Yapılır?

Çocuklarda Diş Sıkma Alışkanlığı Nasıl Önlenmeli?

Çocuklar da yetişkinler gibi diş sıkma alışkanlığına sahip olabilir. Bu alışkanlık genellikle farkında olmadan gelişir ve ciddi sorunlara yol açabilir. Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı Dt. Nurgül Demir konu hakkında önemli bilgiler paylaştı.

Diş sıkma genellikle günlük stresli aktiviteler sırasında veya uyurken gerçekleşen anormal çene hareketlerinden kaynaklanır. Diş sıkma alışkanlığı küçük yaşlarda geçici sorunlara yol açabileceği gibi ilerleyen dönemlerde ciddi eklem hastalıklarına da neden olabilir. Dt. Nurgül Demir, “Çocuklarda diş sıkma alışkanlığıyla ilgili doğru adımlar atmak önemlidir. Bu alışkanlığı kontrol altına almak yetişkinlerde bile zor olurken, çocuklarda erken müdahale gerekmektedir” dedi.

Diş Sıkma Nasıl Tedavi Edilir?

Nurgül Demir, çocuklardaki diş sıkma alışkanlığının artık küçük yaşlardan itibaren görüldüğünü belirtti. Spor, sınav stresi, arkadaş zorbalığı gibi faktörlerin bu alışkanlığı tetiklediğini söyleyen Demir, “Gençlerde diş sıkma alışkanlığı, uyku sırasında veya gündüz tekrarlayabilir. Bu durumu fark etmek genellikle zordur, bu nedenle ebeveynlere büyük sorumluluk düşmektedir” diye ekledi.

Eğer çocuğunuzda kulak ağrısı, baş ağrısı veya uyku düzensizlikleri gibi belirtiler varsa dikkatli olunması gerektiğini vurgulayan Demir, “Çocuklarda diş sıkma alışkanlığı erken teşhis edilmelidir. Diş yüzeylerinde aşınmalar, çatlaklar gibi belirtiler varsa uzman hekime başvurmak önemlidir” şeklinde konuştu.

Kontrol Altına Alma Yolları

Diş sıkma alışkanlığını kontrol altına almak için aşağıdaki adımları takip etmek önemlidir:

  • Gece sırasında diş gıcırdattığı fark edildiğinde derin uykudan uyandırmak,
  • Sakız çiğnemeyi sınırlamak,
  • Besinleri parçalara bölerek tüketmek,
  • Prefabrike kaplamalarla dişlerin korunması,
  • Rutin diş hekimi kontrollerini aksatmamak.

Diş sıkma alışkanlığının önlenmesi ve tedavi edilmesi için erken müdahale önemlidir. Unutmayın, çocukların sağlığı için doğru adımlar atmak hayati öneme sahiptir. (BSHA – Bilim ve Sağlık Haber Ajansı)

Related Posts

Amatör Balıkçı Olta İğnesiyle Hastanelik Oldu

MERSİN’in Silifke ilçesinde eline olta iğnesi batan amatör balıkçı hastanelik oldu. Silifke ilçesinde amatör balıkçılık yapan Hüseyin Yılmaz, avı sırasında eline olta iğnesi battı. Yılmaz, kendi çabalarıyla iğneyi çıkarmaya çalıştı ancak başarılı …

Ayşe Barım sağlık durumu nedir?

Son günlerde sosyal medyada ve haber kaynaklarında “Ayşe Barım sağlık durumu” hakkında birçok iddia gündeme geldi. Avukatı Deniz Ketenci’nin açıklamalarına göre, Ayşe Barım cezaevinde kardeşiyle yaptığı görüşme sırasında fenalaştı. Ağır kalp …

Denizli’de Kayıp Helikopter Pilotunun Cansız Bedeni Bulundu

Denizli’de kötü koku ihbarı yapılan araçta, günlerdir kendisinden haber alınamayan kayıp helikopter pilotunun cansız bedeni bulundu. Eski eşine, yangın sezonunda görev yapacağı Denizli’den eşyaları almak için Isparta’ya döneceğini söyleyen pilot …

Güreş Boğasının Saldırısında Genç Adam Hayatını Kaybetti

Aydın’ın İncirliova ilçesinde güreş boğasının saldırısına uğrayan 29 yaşındaki şahıs hayatını kaybetti. Olay, sabah saatlerinde Palamut Mahallesi’nde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, güreş boğasına bakmaya giden Fevzi Göktaş (29) henüz …

Türk Kızılay’dan Gazze’ye Acil İnsani Yardım Çıkışı

TÜRK Kızılay, Gazze’nin Derilbelah bölgesinde hizmet veren aşevinin gıda stoklarının azaldığını belirtti. Kızılay Genel Başkanı Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz, “Bu trajedinin sona ermesi için, bölgede kalıcı bir ateşkesin sağlanması hayati bir …

Burdur Gölü’nde Köpüklenme: Normal Bir Durum

SON yıllarda suyu hızla çekilen ve kuruma tehlikesiyle karşı karşıya olan Burdur Gölü sahilinde köpüklenme görüldü. Prof. Dr. İskender Gülle, “Herhangi bir olumsuz durumun göstergesi değildir. Burdur Gölü için normal bir durum” dedi. Burdur Gölü …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir