Şekerli kahve içenler dikkat! Korkutan ölüm riski detayı

Kahve Tüketiminin Ölüm Riskiyle İlişkisi Araştırıldı

ABD’de Tufts Üniversitesi’ne bağlı Gerald J. ve Dorothy R. Friedman Beslenme Bilimi ve Politikası Okulu tarafından gerçekleştirilen yeni bir araştırma, kahve tüketiminin ölüm riskiyle olan ilişkisini inceledi. Yapılan araştırmada, kahvenin içine eklenen şeker ve doymuş yağ miktarının bu ilişkiyi nasıl etkilediği ortaya kondu.

Kalp Sağlığı için Sade Kahve Tercih Edin

The Journal of Nutrition dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, günlük 1-2 fincan sade, kafeinli kahve içmek; kalp-damar hastalıkları ve genel ölüm riskini azaltabiliyor. Siyah kahve ya da az şeker ve yağ içeren kahve türleri, kahve tüketmeyenlere göre yaklaşık yüzde 14 daha düşük ölüm riskiyle ilişkilendirildi.

Şekerli Kahvelerden Kaçının

Ancak fazla şeker ve doymuş yağ içeren kahvelerde bu sağlık avantajları gözlenmedi. Araştırmanın başyazarı Profesör Fang Fang Zhang, “Kahvedeki sağlıklı bileşikler, eklenen şeker ve yağ nedeniyle etkisini kaybedebilir” şeklinde konuştu.

Araştırma, 1999-2018 yılları arasındaki ABD Ulusal Sağlık ve Beslenme İnceleme Anketi (NHANES) verileri üzerinden yapıldı. 20 yaş üzeri yaklaşık 46 bin kişinin kahve tüketim alışkanlıkları incelendi. Kafein oranı, şeker ve yağ içeriğine göre kahveler sınıflandırıldı; ölümler ise genel, kalp hastalıkları ve kanser kaynaklı olarak analiz edildi.

Araştırmaya göre günde 2-3 fincan kahve içmenin ölüm riskini yüzde 17 azalttığı; ancak üç fincandan fazla kahve tüketmenin ek bir fayda sağlamadığı görüldü.

Araştırma Enstitü Tarafından Desteklendi

Araştırma ekibinden Bingjie Zhou, kahvenin içine eklenen maddelerin önemine vurgu yaparak, “Kahveye eklenen şeker ve doymuş yağın etkileri hakkında daha fazla araştırmaya ihtiyaç var. Bizim çalışmamız, Amerikan Beslenme Rehberi’nin tavsiyeleriyle örtüşüyor” şeklinde konuştu.

Çalışma, ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri’nin Ulusal Azınlık Sağlığı ve Sağlık Eşitsizlikleri Enstitüsü tarafından desteklendi.

Related Posts

Bayramda artan et ve tatlı tüketimi sağlık sorunlarına neden oluyor

Kurban Bayramı’nda artan et ve tatlı tüketiminin, kalp, diyabet ve böbrek hastaları ile yaşlılar için ciddi sağlık riskleri oluşturabileceğini belirten Diyetisyen Ceren Kaplan, bayramda sağlıklı beslenmek için dikkat edilmesi gereken püf noktalarını paylaştı. Et ve tatlıların aşırı tüketiminin nasıl tehlikeli olabileceği ve bu süreçte sağlık korunarak keyifli bir bayram geçirilmesi için öneriler sunuldu.

Uzmanı uyardı: İyot eksikliği IQ düşüklüğü ve öğrenme güçlüğü gibi kalıcı sorunlarla neden olabilir

Uzmanı uyardı: İyot eksikliği IQ düşüklüğü ve öğrenme güçlüğü gibi kalıcı sorunlarla neden olabilir

Bilkent Şehir Hastanesi’nde jinekoloji tedavisine “evlilik” şartı iddiası

Bilkent Şehir Hastanesi’nde jinekoloji tedavisine “evlilik” şartı iddiası

Minik bir sararma, büyük bir tehlikenin habercisi olabilir!

Gözlerde ve ciltteki sararma hafife alınmamalı. Yenidoğan sarılığı fark edilmezse, bebeğin beyninde geri dönüşü olmayan sorunlara neden olabilir. Yenidoğan Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Öktem ebeveynlere kritik uyarılarda bulundu.

Mamografide yapay zeka dönemi: Yüzde 90’a yakın başarıyla kansere erken teşhis

Mamografide yapay zeka dönemi: Yüzde 90’a yakın başarıyla kansere erken teşhis

Bazıları neden yaşlanmaz? Yaşını göstermeyenlerin 6 büyük sırrı

Bazıları sanki zamanı durdurmuş gibi! Ne pahalı kremler kullanıyorlar ne de estetik operasyonlara başvuruyorlar, yine de gençliklerini koruyorlar. Peki, bu nasıl mümkün? Dr. Sefanur Dalarslan Karakaya “genç kalma” halinin sırrı günlük alışkanlıklarda saklı olduğunu belirtti. İşte yaşlanmayı geciktiren ve sağlıklı, genç bir yaşam (longevity) sürdüren insanların 6 temel alışkanlığı.